Toata lumea stie ca nu exista retete de fericire. Primul pas spre fericire este, oricat ar parea de evident, sa incetezi sa mai fii nefericit. Sa reusesti in viata inseamna, sa-ti atingi obiectivele pastrand relatii bune cu lumea care te inconjoara, sa ai o imagine de sine la fel de buna, dar fara sa iti sacrifici personalitatea si nevoile pentru aceasta. In ziua de astazi, oamenii nu mai considera un ideal de viata reusita sociala care se cladeste pe nefericire. Aspectele materiale ale vietii si cele legate de relatii urmeaza o anumita logica, a unei vieti implinite emotional, cu aspectele ei, inconstiente si biologice, care sunt mai greu de controlat.
Cativa pasi de realizat pentru a face in asa fel incat sa nu devii nefericit.
Hotaraste-te sa te simti bine. Trebuie sa vrei sa fii fericit si sa-ti dai silinta. Daca ramai in postura de spectator, lasand portile deschise si asteptand ca fericirea sa-si faca aparitia, ce care va intra pe usa va fi tristetea. Intotdeauna este mai usor sa te lasi influentat de nefericire pentru ca iti consuma mai putina energie psihica. A face sa dureze starea de bine implica eforturi. Pentru a explica acest fapt, trebuie mai intai sa privim motivele noastre personale, deoarece exista diferente destul de clare intre capacitatile indivizilor de a se simti bine. Uneori, frica te determina sa fugi sau sa lupti, furia intimideaza adversarii si rivalii, iar tristetea atrage compasiunea. De obicei, natura nu ia in considerare si calitatea vietii noastre.
Nu lasa spatiu nefericirii. Daca emotiile negative sunt ocazionale si ne perturba moderat viata de zi cu zi, ne putem astepta ca ele sa dispara de la sine. A da frau liber unei emotii negative, riscam sa-i prelungim durata. Nefericirea se hraneste din ea insasi, cu cat te lasi condus de ea cu atat durata ei se prelungeste. Acest fenomen este binecunoscut in cazul depresiei.
Ai grija de tine, mai ales cand nu te simti bine. Asa ar trebui sa fie, dar in realitate este contrazisa de mii de ori. Majoritatea persoanelor anxioase si deprimate fac exact invers. Cu cat le este mai rau, cu atat mai mult se maltrateaza, nu se mai viziteaza cu prietenii si nu mai fac ceea ce le place, creand un cerc vicios. Trebuie sa iti recastigi energia si dorinta de a face ceva, nu trebuie sa te inseli in privinta obiectivului, ca atunci cand te simti rau, scopul activitatilor placute nu este acela de a te face fericit, ci de a impiedica starea de nefericire sa se agraveze sau sa se instaleze. Deci, fa ceea ce place sufletului tau.
Gandeste, nu te lasa preocupat de grijile cotidiene. Majoritatea persoanelor au griji zilnice. Faptul ca le rumega, asta nu inseamna ca le si aduce solutia. Vocatia griji este a fi un semnal de alarma, a-ti atrage atentia asupra unui fapt si nicidecum o modalitate de a vedea lumea si a te confrunta cu problemele pe care le ridica. Daca continui sa iti faci griji iti foloseste la ceva? Care este scenariul catastrofic?
Nu te hrani cu emotii negative. O mare parte a nefericirii este ca acorzi un loc exagerat in viata ta emotiilor ostile. Ranchiuna, resentimentul sau gelozia sunt intense si indreptate impotriva unor persoane. Aceste emotii prospera ca avem nevoie pentru a ne simtii bine. Totodata, ele pun in evidenta privirea critica si cinica asupra lumii. Lipsa de bunavointa este o dovada de rau existential si o sursa de nefericire. Pentru a fi multumit cu tine insuti incepe prin a fi binevoitor cu slabiciunile altora.
Savureaza momentele de bine. Cea mai buna arma contra nefericirii, care este si cea mai placuta, este ideea de a profita si mai mult de momentele frumoase pe care le ofera viata. Sa savurezi momentul placut, sa-l amplifici, sa-l prelungesti este un vaccin eficace contra nefericirii. Fireste, este mai usor de zis decat de facut. In general, percepem aceasta stare de bine de care avem parte atunci cand aceasta, dintr-un motiv sau altul, se schimba. Pierdem ceva, pe cineva... suferim, si, ne gandim ca nu am stiut sa apreciem ceea ce aveam. Si, uite asa, ne reintoarcem la cel mai respectat sfat al filozofiei, venerabilul: „CARPE DIEM“. Profita de clipa prezenta! Fericirea se simte „aici si acum“.
Frustrarile si esecurile sunt firesti in viata, iar ceea ce ne ajuta sa facem fata acestor situatii este suportul celorlalti, sentimentul ca apartinem unui grup. Interesul si implicarea sociala cresc senzatia de bine si bucuria de a trai. Fericirea nu este doar o aspiratie, nu este un plan de viitor, este aici in viata noastra, in intamplarile de zi cu zi, este cafeaua de dimineata, conversatia la telefon cu un amic, cina in familie sau povestea spusa copilului la culcare.
RăspundețiȘtergereOamenii care sunt suparati sunt si neimpliniti, chiar daca sunt deschisi, ei nu-si asuma angajamentele, mereu le amana si sunt ineficienti.
Oameni bucurosi sunt cei care gandesc pozitiv si sunt sociabili.
Confesiunile si increderea in oameni vindeca uneori sufletul.
Foarte dragut site-ul, iar melodia Mihaelei Runceanu este frumoasa si sugestiva! }{
RăspundețiȘtergere