miercuri, 3 iunie 2009

Cum sa imbunatatim relatia?


Nu este o surpriza faptul ca femeile determina deseori schimbarea intr-o relatie, deoarece isi doresc ca partenerii lor sa se implice mai mult, fie in viata sociala sau in activitatile familiale. Acestea fiind moduri de manifestare a sprijinului si afectiunii pe care femeile le cauta in general. De multe ori dorintele lor de schimbare sunt percepute de catre parteneri asemenea unor plangeri, care sfarsesc prin a-i infuria. Acest fapt duce la o situatie fara iesire in cadrul unei relatii si la un refuz de a participa la viata intima care ii seaca de energie pe parteneri. Fiecare are propriul mod de a fi iubit, pentru unii oameni, acesta este exprimat prin cuvinte, prin gesturi frumoase, iar pentru altii exprimarea dragostei se realizeaza prin atingeri si sex. De indata ce oamenii se simt in siguranta, iubiti, doriti prin atingeri, isi permit sa fie deschisi si vulnerabili din multe puncte de vedere. Isi permit sa investeasca emotional, ceea ce nu sunt dispusi sa faca daca nu se concentreza pe atingeri.
Sa-i acorzi partenerului ceea ce isi doreste nu este un act de altruism ci dimpotriva, o manifestare a interesului pentru sine. Esti rasplatit in multe feluri. Relatia beneficiaza deoarece intimitatea este imbunatatita, partenerul tau este mult mai dispus sa se manifeste verbal odata ce legatura fizica este realizata. Se creeza energie, si astfel te simti mai plin de viata. Iar avantajele se regasesc si la nivelul perceptiei despre sine, intrucat te consideri o fiinta umana energica din punct de vedere sexual.
Unii oamenii nu uita niciodata prima iubire. Primul esec sentimental, chiar daca dateaza din adolescenta, poate declansa stari depresive intinse de-a lungul vietii. Oamenii tanjesc dupa intimitate, nevoia de iubire si de a fi iubiti. Totusi, oamenii intampina dificultati in a actiona in consecinta.

Alegeti partenerul inteligent. Suntem atrasi de oamenii din numeroase motive: ne amintesc de cineva din trecutul nostru, ne rasfata cu cadouri si ne fac sa ne simtim importanti. Evalueaza un potential partener ca si cum ai evalua un prieten; analizeaza-i caracterul, personalitatea, valorile, inteligenta, raportul dintre fapte si vorbe, relatia lor cu cei din jur.
Cunoasteti nevoile si sustinele cu fermitate. Multi oameni se tem sa-si exprime nevoile la inceput si astfel le ascund. Sunt dezamagiti ca nu li se ofera ce isi doresc si maniosi ca nu le-au fost indeplinite dorintele nerostite. Intimitatea nu poate aparea fara onestitate. Partenerul tau nu poate citi gandurile.
Invata sa respecti, aceasta este cheia unei relatii. Neintelegerile nu distrug o relatie. Invinuirile fac acest lucru. Invata sa controlezi sentimentele negative inevitabile. Evitarea conflictelor sau negarea acestora nu inseamna rezolvarea lor. Daca nu intelegi sau nu agreezi o actiune a partenerului tau, intreaba de ce se poarta asa. Discuta si exploreaza, nu presupune.
Rezolva problemele pe masura ce acestea apar. Nu lasa ca resentimentele sa se dezvolte in interior. Majoritatea lucrurilor care merg rau intr-o relatie au drept cauze sentimente ranite, fapt ce-i determina pe parteneri sa construiasca atitudini defensive unul impotriva celuilalt.
Asculta in mod deschis grijile si nemultumirile partenerului tau. In majoritatea timpului, simplul fapt ca cineva te asculta este de ajuns si ii face pe oameni mai dispusi sa se confeseze.
Depune eforturi pentru a mentine o relatie apropiata. Aceasta nu apare de la sine, iar in absenta sa, oamenii se indeparteaza si pot sa aiba aventuri. O relatie reusita nu este un scop final, ci un proces permanent, mentinut printr-o atentie constanta.
Priveste departe in viitor. O relatie este un acord de a petrece viata impreuna. Comparati-va planurile regulat pentru a va asigura ca aveti idealuri comune.
Cereti-va scuze mereu. Oricine poate gresi. Greselile pot fi stangace sau amuzante, chiar si sarcastice, insa dorinta de a va impaca dupa o cearta este esentiala pentru o relatie fericita.
Mentineti respectul si increderea de sine. Este mai usor pentru cineva sa te placa si sa fie in preajma ta cand tu ai o parere buna despre tine. O activitate ce ofera satisfactie, fie ea voluntara sau platita, reprezinta de mult timp o modalitate de ati dezvolta si exersa increderea in propriile forte.
Imbogateste relatia cu subiecte de interes exterior. Cu cat vei avea mai multe hobby-uri impartasite, cu atat mai plina de semnificatii va fi relatia ta.
Coopereaza. Imparte responsabilitatile. Relatiile functioneaza numai atunci cand sunt percepute asemenea unei comunicari, in care partenerii ofera si sunt rasplatiti.
Admite faptul ca toate relatiile au momente placute si dificile. Nici o relatie nu este perfecta mereu. Cooperarea in momentele dificile va intari relatia.
Constientizeaza o relatie nereusita. Nu fugii de o relatie nefericita, nu vei face decat sa repeti aceleasi greseli cu urmatorul partener. Foloseste-o asemenea unei oglinzi a propriei personalitati, pentru a intelege ce parte a acesteia este responsabila pentru o relatie nefericita. Schimba-te pe tine inainte de a schimba relatia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu