luni, 1 iunie 2009

Fie ca cel mai bun sa castige!





In ziua de astazi, tot mai des ne combatem cu cele doua forme de agresivitate, competitia si gelozia. Competitia se prelungeste in rivalitatile amoroase, cautarea unui loc de munca sau a unei recompense: sportiva sau intelectuala „fie ca cel mai bun sa castige“. Pentru castigator beneficiile sunt evidente, nu numai pe plan material, ci si pe planul valorizarii personale, al sigurantei si al inflatiei narcisiste. Gelozia este legata de competitie. Reactia de gelozie se rasfrange atat asupra persoanei infidele, cat si asupra tertului rival, generand situatii complexe de ganduri, tensiuni, framantari si nelinisti negative.
Trebuie sa recunoastem ca sunt momente din viata noastra, cand uneori ne place sa fim gelosi pentru a vedea daca suntem sau nu iubiti de parteneri. Sunt foarte putine persoane care nu recunosc ca au simtit acest sentiment chinuitor de gelozie.
„Unde este, cu cine este?“, „ Ma mai iubeste, nu ma mai iubeste?“… „Trebuie sa sun, sa verific, sa vad ce face!“… sunt momente dificile de suspiciuni ale neincrederii care ne fac sa traim o permanenta neliniste de teama de a nu fi abandonati. Avem impresia ca am fost tradati in cele mai intime sentimente. Suspiciunea ne macina in suflet si ne tulbura mintea.


Cand devenim gelosi personalitatea noastra sufera mari transformari, pregatiti pentru a riposta, in ofensiva, riscam sa ne indepartam sau sa ne pierdem partenerul si aceasta nu din cauza ca intr-adevar se confirma banuiala ca el ne-ar fi infidel, ci pentru ca ne consumam toata puterea pentru a dovedi acest fapt si uitam sa pretuim ceea ce avem langa noi in acel moment al relatiei. Devenim nemultumiti de noi insine si ne impovaram cu sentimentul rusinii si al umilintei suferind de crize acute de resentimente si ura fata de partener sau de presupusul rival, devenind confuzi si contradictorii in actiunile noastre. Acest sentiment scapat de sub control ne domina si pare foarte greu de controlat. . El provoaca disperare, depresie, conflict si reuseste chiar sa umbreasca sau sa distruga relatii dintre cele mai solide. Inainte de a actiona impulsiv, gandeste bine daca aceste banuieli sunt bine justificate. Din cauza necunoasterii de sine, gelozia este inevitabila si se naste datorita fricii de viata, de necunoscut, de schimbare, frica de pierdere a controlului sau a puterii intr-o relatie, frica de insuficienta sau de pierdere, frica de a nu fi abandonat, de a nu fi mai prejos de asteptarile partenerului.


Gelozie uneori este benefica intr-o relatie de cuplu atunci cand se comporta ocazional, deoarece ajuta la imbunatatirea relatiei datorita iubirii si respectului, dar trebuie sa fie limitata, in asa masura incat sa nu fie intensa si irationala. Ea se manifesta total diferit, de la persoana la persoana, in functie de caracter, sex si trecutul fiecaruia. Pentru a o combate, trebuie mai intai sa o intelegi. Gelozia ocazionala si in doze mici, amplifica emotiile, facand iubirea mai puternica si de durata.
Multi oameni confunda gelozia cu iubirea, crezand ca aratandu-se gelosi le demonstreaza partenerilor iubirea pe care le-o poarta. Intr-adevar gelozia se naste odata cu iubirea, cine nu este gelos, inseamna ca nu iubeste, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se ajunga la posesivitate, de la vanturile mici ajung sa porneasca marile furtuni, deoarece poate duce la manifestari de violenta si poate pune la incercare rabdarea si stabilitatea relatiei. A iubi inseamna ati castiga binemeritata independenta si autonomie, pentru a sti sa-i respecti cu incredere si lui/ei aceeasi independenta si autonomie. Ati dori sa-l posezi cu totul pe celalalt, inseamna a-i ingradi nu numai lui/ei libertatea, dar si ati limita tie dreptul la libertate interioara. Parti din tine vor fuziona cu parti din celalalt, astfel incat relatia ajunge sa se sufoce si in final sa moara. O astfel de tendinta de posesiune se naste din acel sentiment de inferioritate, care nu este altceva decat stima de sine scazuta. O persoana cu o slaba incredere de sine isi va dori sa se intareasca posedand parti din celalalt, iar pentru asta va cauta sa afle tot despre el si sa-i traiasca viata cu totul.
Depasirea geloziei necesita timp si multa munca. Traumele suferite in trecut, nu trebuie sa aduca pretexte pentru situatiile urmatoare, deoarece te face in asa fel incat sa pui in balanta sentimentele, opiniile si faptele.
Pentru inceput ai putea sa privesti cu atentie acele lucruri care iti declanseaza aceasta stare de gelozie si sa te intrebi daca au un punct de plecare, un fapt real, semnificativ sau imaginatia este aceea care o ia razna, daca exista intr-adevar un rival(a) demn(a) de toata atentia, cat de dese sunt aceste situatii de criza si cat de intens le resimtim, dar nu uita ca partenerul tau te iubeste, te respecta si iti este devotat.


Comunica cu el (ea), incearca sa expui problema cat mai obiectiv, sa constientizezi care sunt nemultumirile tale, analizand daca sunt intemeiate sau nu, dar gandeste-te ca gelozia nu este un sentiment pe care il poti controla, fii cat mai increzator in fortele tale, si demonstreaza ca ai mai multe de aratat. Discutiile trebuie sa fie cu mult calm, deoarece pierderea controlului asupra emotiilor si sentimentelor nu face decat sa inrautateasca relatia. In loc sa fii defensiv, incearca sa fii cat mai intelegator, nu rata ocazia de ai spune sentimentele pe care le simti, facandu-i complimente si discutand despre relatia voastra de viitor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu