duminică, 31 ianuarie 2010

Starea de inferioritate

Nevoia de dominare si incapacitatea de ocupare „simetrica“ este efectul de fond al instabilitatii de asemanare, datorita trairilor produse printr-un nivel scazut de autostima, comunicarea nu poate fi autentica si astfel apare acel sentiment de inferioritate.
O cauza principala a acestui sentiment este provocata chiar de familie, care izoleaza individul, atat prin structura cat si prin efecte.
In ziua de azi, persoanele se evita reciproc, comunica fara sa poata stabili punti de contact, coeziunea necesara, atat in contextul public cat mai ales, in familie. De aceea, viata psihica devine un complex de masuri ofensive si defensive, prin care individul incearca sa se adapteze lipsei de comunicare autentica. Adaptare care incepe din perioada timpurie, cea a copilariei.
Persoanele care fac parte din categoria sentimentului de inferioritate sunt cele pesimiste, deoarece pesimistul se afla in acea situatie de incapacitate de-a rezolva anumite sarcini, determinand sovaiala, timiditate, chiar si inchidere de sine, cautand sprijin in incertitudinea generala pe care o resimte.
Inferioritatea este constitutiva fiind constientizata ca sentiment de neimplinire si insecuritate, care stimuleaza permanent la adaptare, gandire prospectiva si actiune.
Orice act de vointa se sprijina pe sentimentul de neimplinire, de inferioritate si are ca scop obtinerea de satisfactie si multumire, insa aceste scopuri cum ar fi: increderea, fidelitatea, sinceritatea si dragostea sunt cerinte stabilite prin criteriul comunitar.
Uneori aceste sentimente de inferioritate, impinge individul spre gasirea unui scop care sa-i asigure redobandirea superioritatii.
Anumite persoane recurg la agresivitate in vederea obtinerii de superioritate, iar persoanele care sunt agresate, in incercarea de a-si depasi sentimentul de slabiciune, devin anxiosi, precauti, lipsiti de incredere in ei insisi si chiar in ceilalti.
Cea mai binevoitoare este neutralitatea, fiind rezultatul capacitatii de tolerare, fara a induce in relatie o presiune represiva.
Nesiguranta personala este incompatibila cu neutralitatea, deoarece determina nevoia de asigurare personala prin influentarea interlocutorului.

Un comentariu: