joi, 14 mai 2009

Cum sa... raspunzi rezistentei


Ce se intampla cand esti in mijlocul unei conversatii sau intalniri si cineva isi exprima dezacordul? Tendinta naturala este sa reactionezi imediat, adoptand un ton autoritar si plin de furie. Dar solutia este cu totul alta:

1. Numara pana la trei. Indicat este sa te opresti, sa respiri adanc, sa nu faci comentarii. Fa o pauza si evalueaza situatia. Fii atent(a) la reactiile celorlalti. Urmareste limbajul corpului.

2. Asculta. Pasul urmator este de a asculta cu atentie nu doar ceea ce zic ceilalti, ci si cum vorbesc. „Citeste“ mesajele dintre randuri. Asculta-le temerile, sperantele si ambitiile, dar si tensiunile si emotiile. Utilizeaza variante de intrebari pentru a afla mai mult.

3. Empatizeaza. Fa din raspunsul tau initial unul care sa empatizeze cu atitudinea lor. Arata-le tu primul (prima) ca ai inteles ( chiar daca nu esti de acord) si respecta-le dreptul de a-si exprima opinia.

4. Gandeste. Inainte de a deschide gura, gandeste-te bine asupra a ceea ce intentionezi sa spui si cum o vei face. Daca nu te gandesti suficient, s-ar putea ca raspunsul tau sa arate ca si cum ar contine o empatie falsa. Imita-le pozitia, pentru ca atitudinea ta sa oglindeasca propria lor imagine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu