marți, 26 mai 2009

Este atat de usor sa spui: „Divortez“?


Pe cat de firesc, pe atat de drastic, in ziua de astazi, divortul apare pe buzele tuturor tot mai des, deoarece viata ne poate pune in fata unei situatii nedorite, precum ar fi divortul de persoana care candva ne-a fost draga. La cea mai mica suparare se rup resorturile si incet-incet apare razboiul. Este atat de usor sa spui: „Divortez!“. Oricat de mult ar fi dorit divortul, el induce o serie de consecinte morale si materiale asupra partenerilor de cuplu. Cele mai frecvente motive ale aparitiei divortului sunt: infidelitatea unuia dintre soti, atitudinea necorespunzatoare a unuia dintre soti, adica acte de violenta si alte asemenea manifestari, care au drept consecinta neintelegeri grave intre soti, refuzul nejustificat al unuia dintre soti de a locui impreuna cu celalalt sau parasirea fara temei a domiciliului conjugal, existenta unei nepotriviri de ordin fiziologic, care afecteaza raporturile conjugale, existenta unei boli grave, incurabile de care sufera unul dintre soti, necunoscuta de celalalt sot decat ulterior incheierii casatoriei si rele purtari de ordin moral, concretizate in fapte evidente de destramare a vietii de familie. Viata este mereu in schimbare, datorita crizei economice, ea duce la o acumulare excesiva de oboseala, neintelegeri, certuri si chiar nesiguranta de ziua de maine, toate acestea duc la un dezastru familial. Chiar daca unul dintre parteneri este mai vinovat decat celalalt, vina apartine ambilor parteneri, datorita neimpartasirii aceleiasi pasiuni, nereceptivitatea nevoilor reale ale celuilat si insuficienta de comunicare. Fiecare persoana are propria personalitate, atat cu defecte, cat si cu calitati.
Femeile datorita vulnerabilitatii se plang mai mereu de munca excesiva, in special ca munca de-acasa nu se vede, dar pentru ea, cerem recunostinta, afectiune si multa atentie.
Divortul nu-ti aduce libertatea, pare captivanta o noua dragoste, dar nu e! Odata cu o noua relatie intervin si schimbarile de acceptiune, intri intr-o alta familie, un nou necunoscut, ai alta familie si alti prieteni, ii pierzi pe ceilalti. Noul partener are si el toane si nervi si asteapta de asta data de la tine mai multa toleranta si incredere, prietenie si iubire -impartasita! Iar daca in relatia anterioara nu ai putut ierta, nu ai putut sa te exprimi, sa te simti implinit, sa ai bunatate si intelegere pentru celalalt crezi ca acum vei reusi?
De obicei barbatii sunt cei care initiaza divortul. Doua treimi dintre divorturi sunt initiate de femei. Acest lucru se intampla insa si din cauza ca barbatii sunt mult mai susceptibili a desfasura comportamente indezirabile. Sotii, de exemplu, este mult mai probabil sa aiba probleme cu bautura, drogurile sau infidelitatea.
Niciodata nu vom sti, cu siguranta, de cat timp avem nevoie sa trecem peste o despartire. Depinde de fiecare dintre noi, de sentimentele pe care le-am investit in relatie, de ceea ce am simtit si poate inca mai simtim fata de cel pe care l-am iubit. Nu timpul face totul intr-o relatie, ci intensitatea trairilor petrecute impreuna. Intotdeauna, dupa despartire, traiesti si retraiesti ruptura in diferite sentimente, precum furie, tristete si negare. Dupa o despartire, nu poti fugi de sentimente, oricat ai incerca. In acele momente te simti lipsit de incredere, ca si cum nimic nu ar mai avea sens fara persoana iubita, privim despartirea de cel pe care il iubim ca pe un cosmar care pare sa nu se mai sfarseasca. Dar acest sfarsit poate fi si inceputul unei noi vieti, din care am putea iesi invingatori. Este nevoie de timp ca sa te redescoperi si sa redescoperi iubirea.
In contextul in care majoritatea divorturilor au loc pe marginea lipsei de comunicare sau a banilor, altii se despart din cauze stupide. Unul dintre parteneri se poate ca la un moment dat sa se sature de perfectiunea celuilalt sau de binele din cuplu si sa se hotarasca sa puna capat relatiei.
Important este sa ne impacam cu noi insine, sa incercam sa depasim acest moment, prin curaj si putere, de a continua viata, deoarece ne asteapta un nou inceput, care poate fi mai bun decat cel pe care l-am avut pana acum. Relatiile sunt relative, se poate sa iubesti din nou, sa suferi din nou, sa te desparti de persoana respectiva si apoi… sa intalnesti o alta, imediat dupa despartire sau la mai mult timp dupa. Despartirea este o lectie de viata, prin ea oamenii se schimba, evitand sa mai faca aceleasi greseli pe care le-a savarsit in relatia anterioara. Sunt lucruri mult mai grele pe aceasta lume decat despartirea de persoana iubita, decesul unei persoane apropiate, imbolnavirile etc.
In iubire nici o despartire nu poate fi frumoasa, dar exista si despartiri pasnice, fara reprosuri, certuri si scandaluri, acestea sunt despartiri de care iti aduci aminte nu cu ura, ci cu nostalgie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu