joi, 14 mai 2009

Invata sa ierti, chiar daca nu uiti...

Daca ai suferit vreodata din cauza unei rautati sau a unei minciuni, poate parea dificil sau chiar imposibil sa ierti persoana care te-a ranit. Totusi, aceasta iertare poate fi benefica si pentru tine.
De multe ori privim iertarea ca pe o dovada de slabiciune, pentru ca aceasta distruge resentimentul cu care ne-am obisnuit si poate insemna ca persoana care a comis greseala va scapa nepedepsita.
Dar iertarea despre care vorbim acum nu include uitarea si nici nu presupune sa cauti (si sa gasesti) motivatii si scuze pentru ceea ce a facut persoana care te-a ranit, nu este o favoare pe care i-o faci persoanei respective sau un mod de a o face sa se simta mai bine. Cu aceasta iertare iti anulezi sentimentele negative fata de aceasta persoana si totodata, libertatea de a o lua de la inceput.
Capacitatea de a ierta nu este un lucru care vine de la sine, ci este un process care necesita efort si perseverenta, dar care merita!


5 pasi catre iertare!
1). Exprima-te! Recunoaste ca situatia iti provoaca durere. Sunt multe personae care prefer sa sufere in tacere, dar este foarte important sa iti constientizezi si sa iti recunosti sentimentele.
2). Priveste obiectiv! Analizeaza situatia in mod realist. Gandeste-te la ceea ce s-a intamplat, fa un pas inapoi si intreaba-te ce se petrece de fapt.
3). Pune-te in locul ei! Daca reusesti sa privesti obiectiv, vei putea gasi intelegere fata de cealalalta persoana, ceea ce va face ca intregul proces al iertarii sa devina mai usor. Incearca sa intelegi care au fost factorii cu care se confrunta in momentul respectiv prietena ta.
4). Accepta situatia! Faptul ca a fost consumat, iar tu nu mai poti schimba nimic, din pacate. Dar ceea ce poti face este sa controlezi ceea ce urmeaza sa se intample. Ai doua posibilitati: prima – sa ramai in postura de victim, iar a doua – sa decizi ca a pastra resentimentul si a purta pica este inutil si obositor si ca este mai bine sa treci peste aceasta situatie si sa mergi mai departe. Daca alegi cea de-a doua varianta, inseamna ca esti pregatit sa ierti.
5). Invata din experienta aceasta! Exista o vorba care spune astfel: „M-ai pacalit o data – sa iti fie rusine, m-ai pacalit si a doua oara – sa imi fie mie rusine“. Este greu sa ierti daca consideri ca astfel vei deveni vulnerabil(a) sit e vei expune unei nefericiri pe viitor. Dar sa ierti nu inseamna si sa treci cu vederea ceea ce s-a intamplat. De fapt, este chiar bine (si, de multe ori, necesar) sa incluzi si posibilitatea de a te proteja in viitor, ca parte a procesului de iertare.




De ce este benefica iertarea?
Atunci cand iertam o greseala, ne simtim mai fericite si chiar mai libere. Ura sau gandurile de razbunare nu fac decat sa ne consume energia si sa ne oboseasca. Iertarea este un act prin care iti dovedesti forta interioara si recastigi controlul asupra propriului destin, pentru ca esti o victim a unei situatii doar atata timp cat tu te consideri astfel. Iertarea poate duce la impacarea cu persoana care,de fapt, tu iti doresti sa faca parte din viata ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu