luni, 11 mai 2009

Stresul


Stresul reprezinta o stare de tensiune generalizata, atat in plan psihologic cat si organic, aparut ca urmare a aparitiei unui dezechilibru intre solicitarile externe si posibilitatile subiectului de a face fata situatiei. Stresul este asociat de cele mai multe ori un sentiment de lipsa a controlului asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru si de aici rezulta o paleta larga de reactii pe care le putem avea in fata acestui sentiment, mergand de la renuntare la orice actiune pana la un comportament ostil sau agresiv de a lupta impotriva ceea ce a determinat dezechilibrul.
Cu toate acestea, stresul este o reactie fireasca si naturala a organismului si a mintii la factorii interpretati ca fiind amenintatori si care pot pune in pericol homeostazia. Cu alte cuvinte stresul nu este provocat de actiunea directa a stimului ci de semnificatia pe care noi o atribuim acestuia. De multe ori se intampla ca felul in care interpretam anumite evenimente, situatii sa aiba o natura pur subiectiva. Sunt situatii in care simpla privire a unei persoane sau o afirmatie nevinovata sa ii atribuim o semnificatie ostila, amenintatoare si atunci organismul va dezvolta o reactie de stres in funtie de gradul de amenintare pe care il atribuim intamplarii.
Putem stapanii strsul in masura in care invatam sa apreciem corect imprejurarile prin care trecem. Cu toate ca majoritatea dintre noi cauta refugii pentru a scapa de tensiuna pe care o acumuleaza zilnic, ciclul se reia de la capat si cu mai multa intensitate, rezultand un cerc vicios, din care, la un momentdat ne va fi chiar imposibil sa mai evadam. Dar daca vom invata sa evaluam mai adecvat evenimentele, si sa nu mai percepem ca fiind ceva amenintor orice gest sau dificultate, vom putea sa ne eliberam de o sursa insemnata de stres din viata noastra. Simptomele stresului pot fi: dureri de cap, crampe si bolboroseli in intestine, palpitatii, dureri in piept, eruptii cutanate, dificultati respiratorii, diaree, constipatie, reducerea impulsului sexual, indigestii, insomnii, oboseala, abuz de medicamente sau de alcool, ritm alterat al elocutiunii verbale, bulimie, pierderea apetitului, scaderea memoriei, gura uscata, imposibilitate de concentrare, maini care tremura, maini reci, nervozitate a degetelor, scrasnit din dinti. In acelasi timp in plan psihologic si comportamental pot apare stari de: nerabdare, iritabilitate, comportament irational, intoleranta, exasperare fata de galagie si zgomot puternic, suspiciune, incapacitate de concentrare, pesimism, crize de plans, sentimentul grav ca lucrurile nu pot fi stapanite, plictiseala, sentimente de insatisfactie, etc.

Un comentariu:

  1. In ziua de azi toti suntem stresati...de la mic la mare!
    O seara frumoasa iti doresc!...si sa avem o viata fara stres!

    RăspundețiȘtergere