luni, 11 mai 2009

Depresia


Depresia se caracterizeaza prin trairea unui sentiment de tristete, a unor sentimente de culpabilitate, de autoinvinovatire, irtitabilitate si nervozitate, anxietate, si tensiune psihica. Subiectul depresiv nu mai simte placerea din activitatile pe care le desfasoara iar nivelul energiei psihice e atat destul de mult de redus incat orice actiune, cat de mica, presupune mult efort. De aceea subiectul simte se angreneaza cu greutate in activitate si manifesta o tendinta de retragere.
Chiar si activitatile obisnuite si agreabile cum ar fi vizionarea unor programe tv, lectura ziarelor, etc, devin dificile si plictisitoare, pentru ca subiectul nu se mai poate concentra. In acelasi timp, persoanele depresive sunt absorbite de starea sa proasta pe care o traieste, sau de dificultatile cu care se va confrunta. Cea mai mare parte din energia sa este investita in ganduri de negative. In cazul depresiei, subiectii nu se pot concentra asupra solutiilor la problemele mai mult sau mai putin importante pe care le au pentru ca o mare parte din energie este investita in elaborarea scenariilor posibile pe dificultatile le poate genera. Cu alte cuvinte depresia este “povestea drobului de sare”. Scenariile negative absorb atat de multa energie incat somnul devine dificil si de cele mai multe ori tensionat. Apetitul subiectului pentru viata este destul de scazut si nu lipsesc nici motivele „logice“ prin care isi impaca constiinta si isi justifica propria stare generala proasta.
Depresia priveaza de asa de multe resurse si energie incat performantele sunt mult diminuate si astfel grijile pe care subiectul si le facea cu privire la situatiile pe care le are de rezolvat, devin realitate.

3 comentarii:

  1. Depresia este o afectiune foarte des intalnita astazi. Nu este, asa cum se crede, o stare de tristete din care poti sa iesi in cateva minute. Ea afecteaza oamenii fara deosebire de rasa, statut social sau varsta, dar se face simtita mai ales in randul femeilor. Ca orice boala, depresia necesita un tratament de specializat. Aceasta tulburare afecteaza gandirea, sentimentele, comportamentul, chiar sanatatea fizica.
    Multe persoane experimenteaza, cateodata, schimbari de dispozitie. Este normal. Aceste fluctuatii trebuie sa ne puna pe ganduri atunci cand ne simtim deprimati zi de zi, mai mult de doua saptamani. Pe scurt, depresia reprezinta o traire de suferinta si tristete profunda, iar persoanele care sufera pe urma ei nu pot, pur si simplu, sa faca fata situatiei, sa treaca peste ceea ce este rau si sa se simta bine.
    Fara tratament, simptomele pot sa dureze saptamani, luni sau chiar ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Care sunt cauzele depresiei?
    Nu exista numai o singura cauza. Un eveniment stresant, cum ar fi moartea unei persoane dragi, sau probleme financiare pot genera o depresie. Boala se poate mosteni in familie. O alta cauza este vulnerabilitatea genetica combinata cu anumiti factori de mediu, cum ar fi stresul sau bolile fizice. Acest lucru poate duce la un dezechilibru la nivelul anumitor mediatori chimici din creier.
    Folosirea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi antihipertensivele, somniferele, sau, uneori, pilulele contraceptive, poate provoca unele simptome depresive la anumite persoane.
    Anumite trasaturi de personalitate, cum ar fi stima de sine scazuta, dependenta fata de alte persoane, rezistenta scazuta la stres, te pot face mai vulnerabil la depresie. Alcoolul, tutunul si abuzul de substante pot provoca depresia sau diferitele tulburari anxioase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Depresia poate cauza o mare varietate de probleme fizice, cum ar fi tulburarile gastrointestinale (indigestie, constipatie sau diaree), dureri de cap, de spate, ceea ce ii face pe unii pacienti sa se plimbe de la un spital la altul in cautarea unor afectiuni organice. De asemenea, multe persoane care sufera de depresie pot avea simptome de anxietate.
    Exista zeci de medicamente sigure si eficiente, chiar si in cele mai severe depresii. Cu tratament potrivit, majoritatea bolnavilor se vindeca si-si pot relua activitatea zilnica.

    RăspundețiȘtergere